Fleet AwardsFleet Awards Firemní auto rokuFiremní auto roku Fleet SlovenskoFleet Slovensko
 

iFLEET » Archiv 2005-19 » Firemní autoparky v roce 2010

Firemní autoparky v roce 2010

 
12057

středa, 30. prosince 2009

Firmy budou více nakupovat, více přemýšlet o alternativách „servisování“ vozových parků a budou nekompromisní k projevům lehkomyslnosti a hazardu za volantem. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který server ifleet.cz uskutečnil jen několik hodin před...

 

Firmy budou více nakupovat, více přemýšlet o alternativách „servisování“ vozových parků a budou nekompromisní k projevům lehkomyslnosti a hazardu za volantem. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který server ifleet.cz uskutečnil jen několik hodin před koncem roku 2009. Šest z deseti oslovených firem má pro příští rok vymezený rozpočet pro obnovu a/nebo rozšíření vozového parku.
 
„V roce 2010 plánujeme výměnu všech osobních vozů, jejichž stáří překročí 5 let, což v našem případě znamená asi šest vozů, zpravidla nižší střední třídy,“ řekl našemu serveru společník menší společnosti ze středních Čech. Firma vsadí stejně jako v minulosti na přímý nákup, případně úvěr. Naopak středně velká obchodní společnost ze severní Moravy převede kompletní vozový park čítající 50 osobních a lehkých užitkových vozů na operativní leasing. „Je to výsledek více než půlročního jednání s naším dodavatelem. Bude to nová zkušenost, ale domníváme se, že náš vozový park je na takovou změnu již dostatečně zralý,“ prozradil finanční ředitel firmy.

Všichni oslovení se shodli na tom, že zatímco ceny nových vozů jsou v současnosti velmi zajímavé a svádějí k úvahám o koupi, náklady na servis a opravy mají naopak vzestupný trend. „Ceny servisních úkonů autorizovaných servisů považujeme za nepřiměřené a prakticky nereagující na současnou tržní situaci. Naše snahy získat lepší podmínky se zatím míjely účinkem,“ svěřil se serveru ifleet.cz správce vozového parku firmy ze severních Čech a dodal, že firma bude hledat alternativy jak snížit nákladovost v této oblasti alespoň o 20%.

Většina provozovatelů autoparků přiznala, že vážně uvažuje o zavedení kontroly nad pohybem vozidel prostřednictvím některého z nabízených elektronických systémů. „Dosud to naráželo – řečeno slovy politiků – na nedostatečnou politickou vůli. Nečekáme, že tím budou řidiči firemních aut nadšeni, ale v letošním roce padla i daleko závažnější tabu, takže to nebude velký problém prosadit,“ míní zástupce pražské firmy provozující 20 dodávek.

Velkým „tématem“ pro rok 2010 je bezpečnost, ochrana zdraví a předcházením škodám. Některé společnosti z námi oslovených zavedou vlastní interní předpisy, které budou v některých oblastech přísnější než předpisy zákonné. „Zavedli jsme novu interní směrnici o hmotném postihu při zavinění dopravní nehody a naopak finanční bonus pro řidiče, kteří jezdí bez nehod a vzorně se starají o svěření vůz. Domnívám se, že je to velmi motivující opatření,“ řekla našemu serveru personální ředitelka firmy zabývající se venkovní reklamou.
 

 
 
 

Komentáře k článku

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve příhlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
 
 
 
 

5. května 1323/9
140 00 Praha 4

Tel.: +420 261 221 953
Tel.: +420 241 409 318

Fax: +420 241 403 333
E-mail: info@iFLEET.cz